The new STABILO International building is finished

1 / 2

The building was designed by mvmarchitekt + starkearchitektur, a Cologne-based architectural firm

The interior colors of the Cube have been chosen according to feng shui principles to ensure a harmonious working environmentThe interior colors of the Cube have been chosen according to feng shui principles to ensure a harmonious working environment

After a construction period of some 20 months, the new STABILO Cube office building in Heroldsberg, Bavaria is ready to move into. The official opening is planned for July 2015.

STABILO International GmbH, one of the world's leading manufacturers of writing instruments and part of the Schwan-STABILO group of companies, has added a modern new building to its headquarters. The 5,000-square-meter building will accommodate some 100 Stabilo sales and marketing staff. In addition to open-plan offices, it includes a 400-square-meter data center and a 140-square-meter STABILO shop, which is open to the public. The topping-out ceremony for the €15.5 million Cube was held back in March 2014. Drees & Sommer has supported STABILO International GmbH throughout this project, managing schedule, cost and quality levels. The experts also helped the principal with the development of concepts for the new data center and work environments.

The impressive building was designed by the competition winner, the Cologne-based architectural firm mvmarchitekt + starkearchitektur. The cube-shaped building is black and features a so-called pixel facade, an effect produced by numerous small offset windows. The design is intriguing as it does not reveal the arrangement of floors when viewed from the outside. In contrast, the generous windows in the lower half of the Cube allow a view into the green and red interior. The spacious atrium with its impressive, bright-orange steel staircase forms the heart of the cube. This color concept, inspired by the famous STABILO Boss highlighters, makes the new building even more fascinating and sets it clearly apart from its environment.

The Cube’s sustainability concept is also impressive. A combination of geothermal plant, CO2 heat pump and free cooling is designed to maximize the periods during which the use of renewable and natural energy sources is practical. Waste heat from the data center is also fed into the energy cycle.