1 / 2

WALA – new laboratory Bad Boll

WALA’s goal was to expand its existing site in Bad Boll by adding modern laboratories and other facilities for some 180 employees. The project created more than 5,000 square meters of floor area, offering ample space – in particular for quality control laboratories and microbiology. As the producer of anthroposophic medicines and natural & biocosmetic products attaches great importance to harmony between humankind and nature, they worked closely with Drees & Sommer to establish the criteria for a sustainable construction process.

 

Additional value

  • High standards of sustainability
  • The natural environment was minimised to the greatest extent possible
  • On target with costs and schedules
  • Success in achieving energy usage of around 25 percent less than that required under EnEV (Energy Saving Ordinance) 2014

 

 

Project data

Client:

WALA Heilmittel GmbH

Location:

Bad Boll, Germany

Architects:

h4a Architekten Gessert + Randecker, Stuttgart, Germany

Project duration:

July 2014 – December 2017

BGF:

Total approx. 9,090 m²

Workplaces:

Approx. 180

Individual services

  • Feasibility study (design phase)
  • Project management

 

Location map

Directions