Educational & Research Institutions

Klimahaus Bremerhaven 8° Ost

Additional value

  • On-schedule opening of the climate house

Individual services

  • Schedule analyses/schedule controlling
Client

BEAN Bremer­havener Entwicklungs­gesellschaft Alter-Neuer Hafen mbH & Co. KG

Architect

Klumpp Architekten

Location

Bremerhaven, Germany

Exhibition area

approx. 11,500 m²

Project duration

October 2008 – June 2009

The climate house is a highly complex structural engineering edutainment project: the nine stations take visitors on a journey through the different climate zones around the globe along the eighth degree of longitude. 

The building consists of two structures that are almost completely separate from one another. The exterior shell of glass and the roof with its supporting aluminium structure surround an interior structure made of concrete. The exhibition areas can be accessed via a central entrance hall. The engineering concept provides a resource-saving solution for the energy supply that generates virtually no CO2 emissions.